Hírek

2013-10-18

Bőgési mérleg

Lezajlott a trófeamustra!

A Somogy Erdőgazdaság 2013. október 18-án – a vénasszonyok nyarának minden kellékével együtt - bocsátotta szemlére a bőgésben terítékre hozott bikák agancsainak nagy részét. A mintegy 110 gím- és 40 – mondhatni – friss dámagancs szemléjére a Lábodi Vadászerdészet új nagysalléri vadászházánál került sor.
Barkóczi István, a SEFAG Zrt vezérigazgatója üdvözlő szavai után elmondta, hogy egy átlagosnak nevezhető bőgési idényen van túl a gazdaság. A kitűzött szakmai elvárások végeredményben teljesültek, így a bikák legnagyobb része mellé szégyenkezés nélkül odaállhatott a kísérő vadász is. Megjegyezte, hogy a dél-dunántúli gímbika-gazdálkodást is reprezentáló teríték arra enged következtetni, hogy az elmúlt években egyre inkább háttérbe szoruló klasszikus téli selejtezés hiánya érezteti hatását, látva, hogy mennyi koros bika látható a mustrán, amelyeknek már régen nem lett volna helye az állományban. Megköszönve a hivatásos vadászok áldozatos munkáját méltató szavakkal megemlékezett még a közelmúltban elhunyt Páll Endréről is, akinek építő és kritikus szavai nélkül – mint mondta – kevesebb lett a már hagyományosnak nevezhető szemle.
Ezek után
Dr. Varga Gyula vadgazdálkodási osztályvezető röviden ismertette a hónap számait. A bőgésben terítékre hozott mintegy 150 gímbika trófeájának átlagtömege kereken 7 kilogramm. Az érmesek aránya mintegy 65%, a bírált korok átlaga pedig 7,7 év. A 9 arany, 40 ezüst, és 48 bronzérmes trófea átlagsúlya 8,02 kg, az átlagkor az érmesek tekintetében 8,9 év. A legnagyobb tömegű, 11,5 kilós agancsot a segesdi vadászterületről hozták be, amely’ 219,19 pontot ért el.
Az új vadászház adta megváltozott körülmények között, színvonalasan megrendezett bemutató lebonyolításáért ezúton is gratulálunk a házigazda erdészet szakszemélyzetének!

Bőgési galériánkat itt, a mustra képeit pedig emitt tekintheti meg!

Vissza a hírekhez